De zomer is ten einde

Het is maandagochtend 5 september, de zomer is hier echt ten einde. Wat ik geleerd heb van deze eerste zomer in Zweden is dat je maximaal moet genieten van de mooie zonnige en vooral lange dagen. Er veel op uit gaan, Zweden echt ontdekken. Gelukkig hebben we dat ook veel gedaan. Yttermalung, Malung, Mora, Lima en de naaste omgeving hebben we al goed verkend. Toch komen we nog onverwacht op hele mooie plekken, zoals afgelopen zaterdag. Toen wilden we bij Sjöhusen de rode huisjes aan de overkant van het meer bereiken en kwamen we toevallig bij een ander meer terecht. Het was een klein meer, stilliggend aan de voet van een berg. Vanaf de parkeerplaats met schuilhut en barbequeplek liepen houten vlonders door de bosbessenplanten en moerassen naar steigers aan de rand van het meer. Het toevallig ontdekken van zo’n magisch mooie plek is het mooiste wat er is.

De dagen worden nu heel snel korter, vooral ’s avonds merken we dat. Afgelopen zaterdag gingen we nog even na het eten in de tuin zitten, aan de picknick tafel. Binnen enkele minuten zagen we mist verschijnen, laaghangend boven het veld. De flarden mist werden steeds dikker en mooier, vooral in de verte bij de rivier. Daarom zijn we naar de rivier gelopen en hebben genoten van het prachtige schouwspel die de mist in samenspel met de rivier voorschotelde. Heel lang konden we er niet blijven want het werd snel donker. Teruglopen naar huis via het bospaadje leek ons in het donker nog een flinke opgave. We hoopten die heldere en koude avond op noorderlicht, maar we hebben het nog niet gezien.

Viggo gaat nu al zijn derde schoolweek in. Door de weeks voelt dat best vreemd, ik heb nooit echt een gevoel gehad dat we alleen op vakantie waren hier, maar toch voelt het nu alsof het echte leven weer is begonnen. Gelukkig heb ik nog steeds een heerlijk gevoel van vrijheid. Het is zo bevrijdend om te kunnen doen wat je wilt. Dus wandel ik nog steeds veel, ben ik weer aan het crossfitten en heb ik zelfs het trailrunnen weer opgepakt. Er liggen hier zoveel mooie bospaden en bergen om op en af te rennen. Daarnaast ben ik natuurlijk nog bezig met fotografie (de herfst en winter zijn ideaal voor mooie plaatjes) en heb ik nu toch besloten om een boek te gaan schrijven. De pen en notebook liggen er al klaar voor. De donkere dagen in de Zweedse winters zijn een ideale gelegenheid om nu eindelijk alle woorden in mijn hoofd op schrift te zetten. Maar eerst de Zweedse herfst met koude ochtenden, gele en rode berken, de rivier die weer wilder wordt, kortere dagen waarin je nog geniet van de laatste warme zonnestralen, wandelen in de bossen en warme gezelligheid in ons mooie huis. Ik heb er zin in.

 

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *