Midzomer

Vandaag, 23 juni 2017, is het midsommar in Zweden. Midsommar is één van de belangrijkste feestdagen in Zweden. Zeker in de provincie Dalarna, waar wij wonen. Hier worden tradities in ere gehouden. Op midsommar vieren de Zweden de langste dag vooral met familie. Buiten in de tuin worden lange tafels opgesteld om te eten en drinken en vooral te genieten van het samenzijn. Er wordt gedanst rond de meiboom met kransen van wilde bloemen in het haar. Wilde bloemen zijn hier talrijk.

Amper een maand geleden kwamen wij hier aan in Zweden. Het was er koud en guur en er viel zelfs nog sneeuw. De velden achter ons huis zagen er dor en doods uit, logisch na 4 maanden van een dik sneeuwdek. In die maand tijd is de lente ontploft en snel overgegaan in de zomer. Als in een explosie van leven staat het veld nu vol in bloei met ontelbaar veel wilde bloemen. De kleurpracht en de geur is overweldigend. Geel, wit, paars, blauw, rood, alles vloeit in elkaar over in een zweem van kleur.

De bloemen trekken natuurlijk veel insecten aan zoals vlinders. Ik heb nog nooit van mijn leven zoveel soorten vlinders gezien. Het is een soort trip down memory lane naar een tijd in mijn jeugd toen ik woonde in Akersloot. Akersloot, een klein plaatsje tussen de polders en meren. Ik genoot daar in zomer ook zo van al het dieren- en plantenleven om mij heen. Nu worden in Nederland alle bermen gemaaid en weilanden bespoten. Geen wilde bloem of vlinder meer te bekennen.

Een paar dagen geleden heb ik een picknick tafel in elkaar gezet. Hij staat nu trots achter ons huis vlak aan het veld. Daar zittend, kijkend over het veld richting de bergen brengt een enorm gevoel van rijkdom met zich mee. Dit soort eenvoudig geluk, genietend van al het leven om ons heen is waar het om gaat. Zo vieren wij samen midzomer vandaag, midden in de natuur. Met wilde bloemen in het haar. Het is een voorrecht om dit te kunnen doen en mee te mogen maken.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *