Muggen en ander gespuis

De zomer is nu echt aangebroken en daarmee ook de tijd waarin allerlei insecten hun hoogtij vieren. Zweden staat natuurlijk bekend om de vele muggen. Er leven maar liefst 47 verschillende muggensoorten in Zweden, maar gelukkig bijten daarvan maar een paar soorten. Van de paar soorten die bijten zijn de knutten het meest berucht. Ze laten zich vooral zien in de schemering en bij nat weer. Het is een heel klein beestje, maar ze vliegen in enorme zwermen waardoor je echt last van ze kunt hebben. Hun beten zijn klein, fel en jeuken enorm.

De eerste keer dat we echt last kregen van muggen was in Haftehedarna, een prachtig oerbos en natuurreservaat waar ik later een blog over zal schrijven. Een smal pad leidt daar door een donker, vochtig bos met hele hoge dennen. Na enkele minuten wandelen hoorde ik een soort constant gezoem om mijn hoofd. Ik droeg een pet dus was overtuigd van de beschermende werking ervan. Terug bij de auto werd al duidelijk dat die beschermende werking een utopie was. Een soort vulkaanlandschap, met kolkende kraters, was zich aan het ontwikkelen achter op mijn hoofd. Muggenbulten zo ver het oog reikt.

Nu waren wij ook niet zo slim om iets te doen met de tips die op internet gegeven worden. Blijf in de zon en in de wind; smeer je in met anti-muggenolie en draag ruim zittende lichtkleurige kleding. Dus wat deden wij? Insmeren? Nope, en wij dragen donkere, nauwzittende sportkleding. Wat moet ik dan, als een bosnimf in een witte jurk, gedrenkt in citroensap, door de bossen zweven?

Ook de ervaring met een andere lastpak versterkte dit idee. De daas. Niet te verwarren met de horzel, want die steekt niet, is de daas echt een grotere irritatie dan de mug. Hoor je de mug om je heen zoemen, de daas hoor je aan komen vliegen als een straaljager. Met een duikvlucht, als een soort kamikaze piloot, neemt zij haar prooi te grazen. Het enige wat helpt is je hoodie op doen, met je pet om je heen slaan, en in beweging blijven. Wij gaan wel weer vanaf eind augustus de bossen in, zo dachten wij.

Maar ja, we houden nu eenmaal van wandelen, het is hier te mooi om het niet te doen. Bovendien willen we het enorme bos achter ons huis verkennen. De toppen van de bergen bereiken. Dus als wij gaan wandelen dan smeren we ons goed in met Zweedse anti muggenolie, Mygga heet het. Te koop bij elke supermarkt en drogist in Zweden. Het ruikt nog lekker ook, lekker fris zomers citrus geurtje.

We rijden een stukje het bos in met de auto. Verlaten de auto met de snelheid en precisie van een speciale politie eenheid om de dazen te ontwijken. We wandelen niet op de smalle bospaden, maar op de bredere autowegen. Met autowegen moet je dan denken aan een onverhard pad van klei en stenen waar precies 1 auto op past. Voor het passeren zijn er verbredingen om de 200 meter. Maar auto’s, die zijn we daar nog niet tegengekomen in de afgelopen weken.

Viggo loopt in het bos vaak rond met zijn zwarte weduwe hoed (zie foto). Een hoed met een gaas die je over je hoofd kan dragen. Als een soort imker is hij dan beschermd tegen alle beestjes. Viggo heeft een hekel aan alles wat zich insect durft te noemen. Regelmatig kreeg hij bezoek aan zijn balkondeur van Gerrie, onze huis hoornaar. De hoornaar is een soort wesp, groot, maar niet zo agressief. Gelukkig hebben wij alle deuren en ramen voorzien van horren. Waardoor het best gezellig was dat Gerrie even langskwam. Echt binnen kwam hij niet. We hebben hem al een tijd niet gezien. Met de wespen valt het hier echt mee, die zien we bijna niet.

Bij het fotograferen ga ik veel de natuur in. Ik ben dan zo bezig met mijn werk, de juiste compositie, de juiste instellingen, en om mij heen te kijken naar dieren. Ik heb dan geen tijd om mij druk te maken om muggen, dazen of wespen. Ze zijn er, ik accepteer ze en heb er ondertussen vrede mee dat ik vol zit met muggenbulten. De muggen en insecten zijn onderdeel van de natuur. Wij zijn te gast in hun prachtige omgeving. Als je hier op vakantie komt is dat mijn tip: accepteer de insecten. Dat geeft je meer tijd om te genieten van het wandelen, kanoën, kamperen, fietsen en zwemmen in dit prachtige land!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *