Tax bara bra(af)

Emigreren doe je niet zomaar. Daar denk je goed over na en heb je meerdere redenen voor. Wat wij belangrijk vonden was dat iedereen het echt wilde en er compleet achter stond. Als één van ons drieën niet wilde emigreren, dan waren we in Nederland gebleven. De honden hadden geen stem in deze, maar wij hebben het wel degelijk ook voor hun gedaan. In Nederland hadden ze een prima leven, want veel aandacht en liefde van ons, maar het is niet te vergelijken met hier.

In Alkmaar was het druk wonen, veel verkeer, veel impulsen, veel geluid. Iets waar beide honden niet zo goed tegen konden. James was zo waakzaam en constant in paraatheid, dat het ons zelfs stress opleverde, laat staan James zelf. Hij blafte werkelijk om alle beweging en geluid die hij waarnam.

Bregje is van zichzelf een stuk rustiger dan James, maakt zich niet zo snel druk. Maar zij had er dan weer een bloedhekel aan om een rondje te lopen door de stad, tijdens het uitlaten. Een rondje om de flat vond ze wel voldoende. Bovendien hebben onze honden een hekel aan (of beter; zijn ze beide bang voor) grote honden. Ze schieten gelijk in de verdediging. En grote honden waren er veel in onze wijk. Als wij echt rustig de honden wilden laten genieten van het uitlaten dan gingen we naar het duin, of naar de dijk bij Camperduin. Rust en natuur, daar zag je de ware teckel in zijn element. Ze lijken zo op hun baasjes.

Rust en natuur, dat wilden we dus voor onszelf en voor de honden. Gewoon naar buiten kunnen lopen en meteen in de natuur zijn. Dus leven de honden enorm op hier. Bregje is werkelijk niet te houden. Dat is een sledehond in het lichaam van een teckel. Als ik wielen onder mijn voeten had zou ik 40 kilometer per uur gaan over de bospaden hier. Ze wil de hele dag wel naar buiten, lijkt onvermoeibaar. Ze ruikt allerlei geurtjes van dieren in de bossen en gilt de boel bij elkaar als ze een hertje in zicht heeft. Go! baas, GO!

James is enorm chill geworden. James kan vanuit huis niet meer naar buiten kijken en hoort veel minder geluiden. Hierdoor krijgt zijn waakse karakter wat rust. Dat doet hem goed. Ook tijdens het uitlaten is hij het tegenovergestelde van Bregje. James moet je voorttrekken. Die neemt de tijd voor elk grassprietje. Want dat gras verdient ook wat persoonlijke aandacht, baas! Als ik de beide honden tegelijk uitlaat, loop ik dus in een soort warrior yoga pose door de bossen. Van James hoeft dat uitlaten niet zo, behalve als we met z’n allen gaan. James wil het liefst de hele dag bij het vrouwtje zijn, of naar haar kijken. Ik snap hem wel, die James.

Ik besef mij terdege dat ik niet de beste hondenbaas ter wereld ben. Eigenlijk ben ik helemaal niet geschikt als baasje, denk ik. Een hondenbaas moet in mijn ogen streng, geduldig en consequent zijn, zeker als baas van een teckel. Ik ben meer van het accepteren van karakters. Iemand nemen zoals hij of zij is. Al is het dan nu een hond. En geduldig, nee dat ben ik zeker niet. Toch denk ik dat James en Bregje het heel goed hebben hier, dat ze blij zijn met ons als baasjes. James blijft nog steeds zijn eigenwijze gedrag vertonen. Lekker tegendraads, want gehoorzamen is zo 2016. Zo is James gewoon. Maar nu dan wel chiller. James 2.0.

Bregje blijft het liefste hondenmeisje van de hele wereld. We hebben haar nog nooit iets aangeleerd, geloof ik. Ze deed alles als vanzelf. Uit zichzelf haar pootje door haar tuigje steken bij het aantrekken. Zonder commando wachten en rustig naast je zitten, als ik mijn schoenen nog aan moet doen. Dat soort dingen. Bregje is bovendien altijd blij.  Bij het begroeten haar kontje nog steeds schuddend als Beyoncé (hoewel iets slanker door het vele wandelen).

We zijn net terug van het wandelen met ze. Nu liggen ze uitgeteld te slapen. Het liefst liggen ze ’s middags in de zon op het kleed in de woonkamer. Maar het is bewolkt geworden. Dus liggen ze nu samen in de bench, onder een dekentje, heerlijk warm tegen elkaar aan. Broer en zus, ze hebben het goed voor elkaar hier in Zweden.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *