De lupine

Vanmorgen deden wij een kleine roadtrip om een ander deel van de omgeving te leren kennen. Dwars door de prachtige bossen en over de bergen met geweldig uitzicht naar Tyngsjö. Tyngsjö is een heel klein plaatsje met maar 30 inwoners aan een groot meer, Tyngsjon genaamd. Het was een prachtige rit zoals altijd hier, maar wat dit keer opviel was dat de bermen langs de weg helemaal volstonden met lupines.

Deze mooi kaarsvormige bloem is een gast in Europa, de bloem is in de 19de eeuw overgebracht uit Amerika. De bloem plant zich makkelijk voort en bedreigt de inheemse plantensoorten. Dat is reden genoeg voor de gemeentes hier om op te roepen de lupine te bestrijden. Maar zeg nu zelf, het is een prachtig plaatje zo langs de weg.

De zaden van de lupine zijn zelfs eetbaar, ze bevatten veel eiwitten en zijn daarom zeer geschikt in een vegetarisch dieet. Lupinemeel is een goede vervanger voor genetisch gemanipuleerde soja. Let wel op: als je allergisch bent voor pinda’s is de kans groot dat je ook allergisch bent voor de lupine.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *