Paradijs Sjöhusen

Zoals ik laatst aankondigde in mijn blog Hold Up, hebben wij een roadtrip gemaakt door de bergen en bossen. Mijn doel was om Råforsen te bereiken via een onverharde bergweg. We vonden het allemaal erg spannend, maar we hebben het gedaan. Ten minste, we zijn een heel eind gekomen. De 25 kilometer lange weg was prima begaanbaar tot Sjöhusen. Daar zijn we even uitgestapt om het prachtige uitzicht te bewonderen.

We waren nog maar net onderweg, dit kleine betoverend mooie plaatsje beloofde al veel. Na Sjöhusen veranderde de weg in een smal pad die steeds slechter werd. Met flinke heuvels, gaten in de weg, losse stenen en steeds minder grip, werd de weg steeds onbegaanbaarder. Maar het ongelooflijke mooie uitzicht op de meren, moerrassen en heuvels gaf ons moed om door te gaan. We waren toch al op de helft.

Aan het eind van het lange meer, bij de Holmsjödammet, splitst de weg zich. Wij wilden links af slaan de bossen in, langs de rivier naar Råforsen. Alleen de eerste heuvel hebben we overwonnen. Daarna heb ik besloten dat ik dit mijn arme Suzuki niet langer aan kon doen. Dit doen we nog wel een over, met een 4×4.

Dus zijn we omgedraaid en naar Sjöhusen gereden. Het plaatsje is werkelijk magisch. Het is een heel klein plaatsje met ongeveer 40 prachtige houten woningen, tegen de heuvel aan, met uitzicht over een uitgestrekt meer. Wij hadden geluk met een zonnige dag zonder wind. Hierdoor waren de reflecties in het water geweldig.

Aan het eind van een weggetje, langs steigers en boothuizen, ligt een pier en een klein zandstrandje. Hier kun je aan een picknicktafel zitten en over het grote meer uitkijken. Het kristalheldere water nodigt uit om te gaan zwemmen. Het is een rustoord voor de liefhebber. Maar ook voor de liefhebber van outdoor activiteiten. Een ideale plek om te zwemmen, vissen, kanoën en schaatsen in de winter.

Dit plekje is zo rustgevend en paradijselijk dat ik het bijna geheim wil houden. Maar toch deel ik met jullie hoe er te komen. In Malung loopt aan de zuidelijke kant van de rivier Vasterdalälven een weg door de kleine plaatsjes Grimsmyrheden, Tällbyn en Böle. Bij het gehucht Västra Utsjö wordt de weg onverhard. Deze weg is prima te berijden tot Sjöhusen. Stop daar gewoon, mooier wordt het niet in het leven.

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *